8 Tips για καλύτερες φωτογραφίες από το κινητό σας

8 Tips για καλύτερες φωτογραφίες από το κινητό σας

Δείτε πώς να βγάζετε υπέροχες φωτογραφίες με το smartphone ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές.
8 tips για καλύτερες φωτογραφίες από το smartphone

Οι φωτογραφίες που λαμβάνονται σε μηνιαία βάση μέσω smartphone σε μια οικογένεια είναι δεκάδες και όσο το εύρος των χρηστών διευρύνεται σε νεότερες ηλικίες, τόσο ο αριθμός των φωτογραφιών «εκτοξεύεται». Τα κοινωνικά δίκτυα πλημμυρίζουν καθημερινά από τις φωτογραφίες φίλων που θέλουν να μοιραστούν τις στιγμές τους και οι οποίες λαμβάνονται μέσω smartphone. Όμως, το γεγονός ότι λαμβάνονται μέσω smartphone δε σημαίνει ότι πρέπει να είναι πρόχειρες. Ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιείτε, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της φωτογραφίας, μπορείτε με κάποιες απλές κινήσεις να βελτιώσετε σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα.

1. Ακολουθήστε τους βασικούς κανόνες φωτογράφισης…

… και συγκεκριμένα τον κανόνα των τρίτων. Αυτός ο κανόνας είναι ένα απλό κόλπο που μπορείτε να ακολουθείτε όταν φωτογραφίζετε. Χωρίστε νοητά το κάδρο σας σε 3 ίσα μέρη οριζοντίως και τρία ίσα μέρη καθέτως (δημιουργείται ένα πλέγμα 3×3=9 ίσων ορθογωνίων). Τοποθετήστε το αντικείμενό σας κατά μήκος σε μία από τις δύο κάθετες γραμμές (αν είναι κάτι κάθετο) ή σε ένα από τα τέσσερα σημεία που τέμνονται οι κάθετες και οριζόντιες νοητές γραμμές. Προσπαθήστε να φέρετε τον ορίζοντα κατά μήκος της μιας από τις δύο οριζόντιες νοητές γραμμές. Με αυτό τον απλό κανόνα θα δείτε ότι οι φωτογραφίες θα αποκτήσουν περισσότερο ενδιαφέρον.

2. Χρησιμοποιήστε μια καλύτερη εφαρμογή φωτογράφισης

Η stock εφαρμογή κάμερας που υπάρχει στο τηλέφωνό σας διαθέτει μόνο τις βασικές λειτουργίες φωτογράφισης και οι περισσότερες ρυθμίσεις γίνονται αυτόματα. Όμως, στην περίπτωση που θέλετε να βγάλετε μια ποιοτική φωτογραφία πρέπει να έχετε τον έλεγχο στα χέρια σας. Τόσο στο App Store, όσο και στο Google Play, υπάρχουν αμέτρητες εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών που σας επιτρέπουν να ρυθμίσετε το παραμικρό και σας δίνουν επιπλέον δυνατότητες. Κάποιες από αυτές μάλιστα, διαθέτουν βάθος ρυθμίσεων που συναντάμε σε φωτογραφικές μηχανές DSLR. Εκτός από τις αναλυτικές ρυθμίσεις, στη διάθεσή σας υπάρχουν και χρήσιμες λειτουργίες όπως mode σταθερής λήψης που τραβά μόνο όταν ανιχνευτεί ότι η κάμερα είναι αρκετά σταθερή για να βγάλει μια καθαρή φωτογραφία, δυνατότητα φωτογράφισης με αναγνώριση φωνής, εστίαση μέσω χτυπήματος στην οθόνη, geo tagging των φωτογραφιών, λήψη σε burst mode και time lapse, κ.ά. Για τα iPhone, μια δημοφιλής εφαρμογή είναι η Camera+ (με χρέωση) που εκτός από αναλυτικές ρυθμίσεις προσφέρει ένα καλό σετ από έτοιμες σκηνές. Μία επίσης καλή εφαρμογή που αξίζει να δοκιμάσετε είναι η Camera Awesome.

3. Ξεχάστε το ψηφιακό zoom 
Τα περισσότερα smartphones διαθέτουν κάμερα που υποστηρίζει ψηφιακό ζουμ. Σε αντίθεση με το οπτικό ζουμ που επιτυγχάνεται μέσω του φακού, το ψηφιακό ζουμ επιτυγχάνεται μέσω της εφαρμογής που «γεμίζει» την εικόνα με pixels κατά προσέγγιση, αντλώντας πληροφορίες από τα κοντινά pixels. Το αποτέλεσμα είναι… απαράδεκτο, οπότε καλό θα είναι να ξεχάσετε πως υπάρχει αυτή η λειτουργία. Το πρώτο που μπορείτε να κάνετε είναι να μετακινηθείτε με τη συσκευή σας πιο κοντά στο αντικείμενο ώστε να τραβήξετε τη φωτογραφία με τα μεγέθη που επιθυμείτε. Αν όμως διαθέτετε ένα τηλέφωνο με κάμερα υψηλής ανάλυσης, για παράδειγμα από 8MP και πάνω, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τραβήξετε κανονικά τη φωτογραφία σας και στη συνέχεια, είτε μέσω του τηλεφώνου σας είτε σε έναν υπολογιστή, να κάνετε crop και να κρατήσετε το τμήμα που θέλετε.

4. Διατηρήστε το φακό καθαρό

Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε κάποια θήκη που προστατεύει όλο το τηλέφωνο, κάποια στιγμή η σκόνη θα βρει το δρόμο της για το φακό. Το αποτέλεσμα είναι κακές φωτογραφίες με θολώσεις που δε μπορούν να διορθωθούν με κανένα τρόπο και το μόνο που μένει ως επιλογή είναι να τις διαγράψετε. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μαλακό πανάκι και να καθαρίσετε το φακό από τη σκόνη και όποια άλλη βρομιά. Το γυαλί του φακού είναι πολύ ανθεκτικό και δε χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως κάνετε κάποια γρατζουνιά. Ένα λεπτό μαλακό πανάκι μπορείτε να το έχετε πάντα μαζί σας ανάμεσα στη θήκη και την πλάτη του smartphone (αν χωράει).

5. Επιμεληθείτε το σωστό φωτισμό 
Ο φωτισμός είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη λήψη φωτογραφιών μέσω smartphone. Τα smartphones που μπορούν να τραβήξουν μια αξιοπρεπή φωτογραφία σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού είναι απειροελάχιστα, ενώ η χρήση του φλας στα περισσότερα τηλέφωνα επιδεινώνει το τελικό αποτέλεσμα «καίγοντας» τα πρόσωπα δίνοντας μια αίσθηση από ταινία τρόμου. Όμως, και κατά τη διάρκεια της ημέρας, η κακή θέση σας στη λήψη έχει ως αποτέλεσμα να διακρίνονται μόνο σιλουέτες στη φωτογραφία σας. Ο κανόνας είναι απλός: το αντικείμενό σας πρέπει να «κοιτάζει» την πηγή φωτός και όχι εσείς. Αυτό ισχύει και κατά τη διάρκεια της μέρας και με τεχνητό φωτισμό κατά τη νύχτα. Όπως αναφέραμε, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, αποφύγετε τη χρήση φλας και αναζητήστε άλλη πηγή φωτισμού. Αν είστε σε ανοιχτό χώρο εκμεταλλευτείτε το φωτισμό μιας πινακίδας ή ακόμα και ενός αυτοκινήτου. Είναι βέβαιο πως το αποτέλεσμα θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον απ’ ότι σε μια λήψη με φλας.

6. Σταθερότητα πάνω απ’ όλα

Καθώς οι κάμερες των smartphones δε διαθέτουν συνήθως οπτικούς σταθεροποιητές εικόνας, η παραμικρή κίνηση κατά τη λήψη οδηγεί σε θαμπές φωτογραφίες στις οποίες πολλές φορές δεν ξεχωρίζει ούτε το αντικείμενο. Καθώς οι ψηφιακοί σταθεροποιητές που συναντάμε στα περισσότερα τηλέφωνα μπορούν να βοηθήσουν ελάχιστα, προσπαθήστε κατά τη λήψη να κρατάτε τη συσκευή σας όσο πιο σταθερά γίνεται ή βρείτε κάποιο σημείο στήριξης για τη συσκευή ή το χέρι σας. Κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά είναι η λειτουργία σταθερής λήψης που ενσωματώνουν κάποιες εφαρμογές τρίτων κατασκευαστών. Κατά τη λειτουργία αυτή, η εφαρμογή τραβά μόνο όταν ανιχνευτεί ότι η κάμερα είναι αρκετά σταθερή για να βγάλει μια καθαρή φωτογραφία.

7. Με τις καλύτερες ρυθμίσεις
Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τη μέγιστη ανάλυση πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις της εφαρμογής και ρυθμίστε την αναλογία πλευρών ανάλογα με το τηλέφωνό σας. Συμβουλευτείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής σας και αν υποστηρίζει (εγγενώς) αναλογία 16:9 επιλέξτε ανάλογα. Αν όχι, καλύτερα να επιλέξετε κάποια αναλογία 4:3.

8. Τραβήξτε πολλαπλές λήψεις 
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τα κλειστά μάτια, ειδικά όταν στο κάδρο σας είναι πολλά άτομα, είναι να τραβήξετε πολλαπλές λήψεις. Οι περισσότερες εφαρμογές διαθέτουν λειτουργία πολλαπλών λήψεων (burst mode) τραβώντας περισσότερες από μία φωτογραφίες ώστε να μπορείτε να επιλέξετε την καλύτερη. Ενεργοποιήστε οπωσδήποτε τη λειτουργία όταν βρίσκεστε με την παρέα σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά με την SouthLab Service

Είμαστε μια μικρή αναπτυσσόμενη εταιρεία που αναλαμβάνει το service και την επισκευή των περισσότερων κινητών συσκευών της αγοράς.

Είμαστε στη Γλυφάδα

Δημ. Γούναρη 225, Γλυφάδα, 16674

+30 210 9624405
support@southlabservice.gr

Ώρες Λειτουργίας
Δευτ - Σάββατο 09:00 - 18:00

Αναλαμβάνουμε επισκευές:

iPhone, Samsung
Lenovo, HP
Tablets, iPads

Αυτό είναι ένα δοκιμαστικό κατάστημα για δοκιμαστικούς σκοπούς — καμία παραγγελία δεν θα ολοκληρωθεί. Απόρριψη